divendres, 27 de febrer del 2009

"Tipical Spanish" - Podem evitar els tòpics al relitzar una producció cultural?

Sempre havia pensat que els tòpics venien de fora, és a dir, que els construeixen els extrangers al venir-nos a visitar.

“Tipical spanish” diuen mentre esperen per entrar en un restaurant de Platja d’Aro (Costa Brava) per menjar-se una paella i veure gerres i gerres de sangria. En aquells moments, acaben de comprar-se un vestit de sevillana i esperen veure algun torero per cridar-li un bon “olee!!”.

Me'ls miro amb certa pena i llàstima, ja que ningú els ha explicat que s’han equivocat de lloc, que Espanya té moltes regions i que no tot el dia estem de festa.

Potser la culpa d’aquests tòpics ja ve de lluny, dels acudits o de les llegendes sobre espanyols, però en part crec que els tòpics venen fomentats per les grans produccions culturals.

Nosaltres sabem que no ens passem tot el dia cantant i ballant i de festa, però sembla que els directors de cinema espanyols viuen en un món paral·lel. O això, o el que volen és introduir els tòpics de la terra en les seves produccions.


Per exemple, en la pel·lícula de Bigas Luna (director català) anomenada “La teta y la luna” són asidues les interpretacions "flamenquils" a capel·la per part d’un dels personatges.
http://www.youtube.com/watch?v=TJ_g7A_Lv6E
http://www.youtube.com/watch?v=IbkCEl2GEc0&feature=PlayList&p=7D4650464C09975D&playnext=1&index=18

Un altre exemple és el personatge de Penélope Cruz a "Volver", film de Pedro Almodóvar. En els fragments del següent enllaç es poden veure els nous tòpics espanyols (és a dir, la figura de la “xoni”, el típic programa tipus “el diario de Patricia”) i com sempre, el flamenc que no falti!!
http://www.youtube.com/watch?v=u6-7wRjp4Oc

I com que ja hem parlat de la Pe i de Bigas Luna, dons els podem unir en una de les pel·lícules més topicones: “Jamón, jamón”. Només amb el títol i el cartell de la pel·lícula ja tenim tòpic assegurat.
http://www.mi-direccion.com/divx/J/Jamon-Jamon-Vcd.jpg


Personalment crec que es podrien fer grans pel·lícules sense la introducció dels típics tòpics, sempre i quan disposis d’una gran documentació, és a dir, si es vol reflexar algun tòpic espanyol, s’hauria d’intentar ubicar en l’entorn geogràfic o social adequat per tal de que un nadiu de la zona, en veure-ho, no ho percebi com a tòpic.

Ja per acabar poso els enllaços de les fotos de A.Leivobitz que va realitzar a la Penélope Cruz en el més pur estil topicós espanyol (no massa distant dels panells de Sorolla en l’exposició “Sorolla: Visión de España” que hi ha a l’MNAC actualment).

Si la Pe és natural d’Alcobendas (Madrid) està clar que Leivobitz li està atribuint el tòpic del flamenc i del torero espanyol. No sé perquè, posats a topitzar, Leivobitz no va vestir a la Pe de fallera i la va fer menjar paella, o perquè no la va posar al costat d’un gaiter, o ballant sardanes amb una reixa al cap.


Fotos d'A. Leivobitz:
http://img.poprosa.com/2007/11/penelope-cruz-vogue.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada